VAD ÄR KETOS?

Vad är ketos? vi har alla förmodligen hört uttrycket ketos, keto eller ketogen någon gång eller sett det nämnas i sociala medier men vad är det? Ketos är något som nämns mer och mer i vardagen, men det är fortfarande ganska ovetande för allmänheten. Det är låter väldigt främmande , det låter nästan påhittat.  

Ketogen i sitt sanna sken!

Ketos är ett metaboliskt tillstånd våran kropp upplever i form av en kemisk process som sker i din lever, denna process kallas för Ketogenesis och den skapar ketoner.

Det här är den korta men akademiska versionen , vi ska förklara det lite mer ordagrant och enkelt så till och med att livsmedelsverket kan förstå.

Ketos är ju som sagt ett metaboliskt tillstånd, vad är då ett metaboliskt tillstånd? Det är ett kollektivt namn för alla dessa processer som sker när näringsämnen blir omhändertagna av våran kropp, ämnesomsättningar där det tas upp, omvandlas, bryts ner, omsätts till energi och avlägsnas ur kroppen.

Vad har exakt det här med avokados och fett förbränning att göra? Jo vi ska gå igenom hur hela processen fungerar, det har och göra med Ketoner. Vad är då ketoner? Frågar man någon som jobbar inom läkarindustrin om ketoner så brukar dem nämna dem i samband med urinering, det metaboliska tillståndet vi kommer tala om är inte urinering av ketoner utan omvandlingen från ketoner till energi.

Ketoner skapas när väldigt lite eller inget glukos/glykogen är närvarande i ditt system, då övergår din socker brännande maskin till en fett förbrännande maskin! Vanligtvis omvandlar din kropp kolhydrater till glukos som i sin tur blir använt som bränsle, men i ett tillstånd av ketos omvandlar din kropp fett till ketoner som vi använder som bränsle istället. När bränslet du vanligtvis förbränner är plötsligt slut måste din kropp vända sig till en annan bränsle källa, det är här våra ketoner kommer in och räddar dagen.

Nu tänker ni förmodligen att detta är bara ännu en ny diet, som kommer snart dö ut ändå.  Men att använda fett som bränsle är något som faktiskt har varit aktuellt i våran civilisation, man har forskat kring ketoner dem senaste 100 åren. Det började under 1920 när neurologer applicerade en fett rik kost på barn som led av epilepsi, detta var ett väldigt funktionellt sätt att behandla patienter som hade drabbats av epilepsi. Man kunde läsa om detta behandlings sätt långt in på 1900 talet men när läkemedelsindustrin började skapa mediciner istället, glömdes den fettrika kosten snabbt av. Otroligt intressant, men nu tänker ni säkert att en fettrik kost var bara ett sätt att behandla neurologiska sjukdomar. Det har inte bara används i detta fall, ketos är ett metaboliskt tillstånd som har används sen homo sapiens begynnelse.

I vår lever sker en ämnesomsättning där triglycerider (lagrat fett) blir omvandlat till fett syror, dessa fett syror blir omvandlade till något som kallas för ketoner. Denna process går vid namn Ketogenesis, där ketoner har blivit skapade i levern. Det är dessa ketoner som din kropp nu kan använda som bränsle, nu när ketoner har tagit över showen som bränsle förbrännande kan magi plötsligt ske.

Du hamnar äntligen i fett förbränning, allt det lagrade fettet som har blivit lagrat runt om i kroppen för svårare tider kan äntligen brännas av. Förr i tiden kunde fett lagring ha en funktion, reserv bränsle när det behövdes. Fett lagring används inför de kalla vintrarna, där kyla var en stor fiende. Mat kunde också var begränsat under dessa kalla tider, där av behov för bränsle reserver. Nu behöver vi inte denna funktionen längre, vi har alla en 7/11 runt hörnet och elektrisk filt i soffan. Nu fyller vi på bränsle reserverna dagligen utan att aldrig nå allt det extra bränslet, därför borde vi förbränna det innan vi fyller på med nytt. Det är det mest tillgängliga bränslet för vår kropp, för det finns ju redan i vår kropp.

Det är den här bränsle källan våran kropp faktiskt föredrar, det är vår ursprungliga bränsle källa och din farkosts celler välkomnar hem dessa ketoner som en förlorad son. Din kropp och hjärna hamnar i harmoni, samtidigt som symbios sker mellan hormoner och celler.

Kroppen hamnar i ett tillstånd av homeostas, vilket är ett balanserat tillstånd där din kropp hamnar i hormon balans och balanserad blodsockernivå. Våran kropp kommer alltid eftersträva detta tillstånd, när vi är utanför homeostas är kroppen hamna i stress. När ketoner används som bränsle blir inte insulin frilöst längre, vilket som reducerar inflammation runt i kroppen. Det här leder till mindre insulin resistenta celler, men också till mindre söt sug och humör svängningar.

De hälsosamma effekterna av att vara i ett tillstånd av ketos är ofantliga, förbättring samt skapande av flertal funktioner sker. Mitokondrier är små energi fabriker inuti cellerna, dessa små fabriker konverterar ketoner eller glukos till ATP som cellerna använder som energi. När Glukos eller Ketoner anländer till mitokondrierna går det genom flertal kemiska reaktionen för kunna skapa ATP, mitokondrierna föredrar faktiskt använda ketoner för det blir inga rest produkter. Medans glukos skapar mycket rest produkter, därför blir det ett smutsigt bränsle. Inte bara att ketoner är ett renare bränsle, men det skapar faktiskt 30% mer energin, för den som klagar på energi brist eller söker någon förbättring i vardagen borde kika in mer på hälsofördelarna. 

 • Bättre energi
 • Bättre presentation förmåga
 • Bättre motivation
 • Bättre matsmältning
 • Bättre reaktions förmåga
 • Bättre humör
 • Bättre sömn
 • Äntligen fettförbränning
 • Autofagi
Om vi är lite ärliga mot oss själva så finns det förmodligen något vi alla kan förbättra för uppnå optimal fysisk och psykologisk välmående, är det så här att vi nu har superman som sitter här och läser på ketoskandinavien och känner att det finns inget att förbättra så tror jag ändå att du vill höra om autofagi. Det här är kunskap till och med superman kan ta nytta av, oavsett borde alla hjälpa sin kropp att uppnå denna beundransvärda process.


Autofagi är cell reperation som sker när du är i ett tillstånd av Ketos, under denna processen blir skadade och svaga celler omhändertagna för det bättre. Dessa celler får liv på nytt,  Autofagi betyder "äta sig själv".

Alla kroppens celler har en bestämd livslängd, oavsett vilka av kroppens celler det handlar om. När cellerna går igenom stress kan de bli skadade och svaga och det kan leda till tidigare död, detta sker när din kropp hamnar i kemisk stress. När din kropp hamnar utanför homeostas genom att insulin är frilöst hamnar din kropp i kemisk stress, detta leder till Kronisk inflammation. Den kroniska inflammationen kan börja förkorta cellernas pension, därför är det grundläggande för våran kropps långvariga hälsa att vi strävar efter ett tillstånd av Autofagi. För när vi äter fett och hamnar i Ketos förlänger vi faktiskt cellens liv via reparation, medans kolhydrater förkortar det. 


Hur uppnår jag ketos?

För att hamna i ett tillstånd av ketos måste processen ketogenesis ta plats, detta tillstånd kan uppnås när väldigt få eller inga kolhydrater är närvarande i ditt system. När din kropp inte har tillräckligt med kolhydrater att förbränna som bränsle kommer din kropp börja omvandla fett till ketoner, dessa ketoner blir som sagt använda som bränsle. Detta är processen som kallas ketogenesis, det är då vi kan äntligen nå Ketos. Det vill säga att väldigt få kolhydrater får vara närvarande i ditt system, för detta ska ske måste dessa antagligen förbrännas. Men om förbränning låter som mycket jobb, kan man istället begränsa konsumtionen till minimalt.

förbränningen av kolhydraterna kan variera beroende på person och metod.

 • Fasta - 12-24 timmar
 • Högintensitet träning - 45-60 min

Ska kolhydraterna begränsas måste det ersättas med mycket hälsosamt fett!

 • Fettrik kost - kolhydrater mindre än 20g per dag 

EXOGENA KETONER

Om du känner att fasta, en fettrik kost eller hög intensitets träning inte är möjligt för dig, att du inte har energin eller resurserna att implementera detta i ditt liv. Så har jag fantastiska nyheter för dig, en nyhet och möjlighet som väldigt få i Sverige har fått reda på. 

Det finns nu ett fjärde sätt att hamna i Ketos, ett sätt som inte kräver lika mycket dedikation och arbete. Forskare har lyckats skapa exogena ketoner, vilket är ketoner som kommer från en extern källa. Dessa externa ketoner hjälper din kropp att hamna i Ketos, samma tillstånd av Ketos som din kropp kan uppnå genom träning, kost och fasta. Men att applicera Keto genom dessa metoder kan kräva hårt arbete samt disciplin, arbete inte alla vill eller kan applicera. För alla som har varit denna situation vet hur mycket arbete som verkligen krävs och hur lätt det är att ta ett par steg bakåt genom fel kalkylering, men hur värt det faktiskt är när man väl når ett tillstånd av ketos och stannar där. Men om man nu kunde biohacka förbi alla obekvämligheter, att istället få möjligheten att vara i ketos och sedan börjar implementera mer träning samt bättre kost i sitt liv. Det är något som alla borde ha möjligheten att prova, det är därför vi här på Ketoskandinavien har börjat samarbeta med ett företag från USA som skapar exogena ketoner.

Levande Ketoner

Detta företaget har lyckats skapa exogena ketoner som inte är syntetiska , utan dem är levande. Genom en levande fermenterings process av salter har dem lyckats skapa bio identiska ketoner, identiska till dem du producerar själv. Ett perfekt verktyg för dem som gärna vill ha ett hälsosammare liv men inte har tid eller energi för skapa förändring i vardagen, med detta verktyg får du motivationen, energin och viljan att börja göra dessa förändringar!  

Om du nu är en hard core keto person och tycker detta är fel, att man ska ta den naturliga vägen. Tänk på din stackars farmor eller kusin som du har försökt hjälpa flertal gånger att sträva efter en keto livsstil, men du har misslyckats gång på gång. Allt för dessa individer kanske har viljan men inte har resurserna att fullfölja vad dem startade, kanske blir dem påverkade av sin miljö. Man vet aldrig var någon annan genomgår, oavsett vad deras sociala medier säger. Om man då skulle ha ett verktyg som kan ge dem pushen för börja ta kontroll över sitt liv igen, hade man inte velat erbjuda det? 

BESTÄLL EXOGENA KETONER!

                                                   https://thegreatliberation.shopketo.com/se/