TIPS FÖR KETO

Här finns kunskap att hämta för dig som är intresserad in en mer hälsosam samt hållbar livsstil, oavsett om du strävar efter ett tillstånd av KETO, LCHF eller bara en balanserad kost så är denna informationen aktuell för dig.  Informationen som skrivs här är samlad av oss på Ketoskandinavien med år av forskning samt personlig manifestation av allt som framförs i texterna, vi kan detta i teorin men främst i praktiken.

SANNINGENS VERK

Att vakna upp dagligen och veta att det väntar ännu en dag av att hjälpa och inspirera människor för att hitta en hälsosam livsstil är den bästa känslan i världen, på grund av detta har vi dedikerat vårt liv att vägleda människor genom rätt val inom kost och näring! Vi är här för dela med oss om våra erfarenheter, kunskaper och verktyg som fick oss att hitta en hållbar livsstil. Många må leva i förnekelse men vi ger inte upp fören sanningen om kost är en allmän kunskap som alla har tillgång till.

Nu när vi klargjort sanningen om kolhydrater och fett ska vi gå igenom lite allmänna tips som kan hjälpa dig som är på en resa mot en hälsosam livsstil, vi ska också klargöra ett par andra myter som livsmedelsverket förespråkar. Vi kommer informera dig om vilka fett du ska konsumera samt vilket fett du ska undvika, våra påstående kommer förklaras samt källor kommer finnas tillgängliga. Men innan vi går djupare i detta ska vi tydliggöra roten till denna epidemi vi upplever idag, hur fett faktiskt blev boven.

Allt började i USA, det känns som det mest sker i USA oavsett om det är positivt eller negativt. År 1961 i USA fick en man vid namn Ancel Keys i uppdrag av den Amerikanska regeringen att hitta roten till de ökade hjärtsjukdomar som hade inträffat i landet, varför denna mannen fick uppdraget var på grund att han hade varit en framgångsrik forskare. Han hade bland annat varit en del i skapandet av K-Ratio, vilket var matlådor som soldaterna fick under andra världskriget. Tack vare att han var delaktig i begynnelsen av konserverad mat som var väldigt gynnande för mat industrin, fick han ett nytt uppdrag. Han skulle hitta boven till dem ökade hjärtsjukdomarna, det var ett mysterium för allmänheten men ganska självklart för matindustrin. Han fick i uppdrag att lösa detta mysterium, ett mysterium som behövdes lösas akut.  Innan allmänheten skulle få reda på vilken som var den riktiga boven var, behövde Ancel agera snabbt.  Ancel skulle nu svara till det Amerikanska folket och den Amerikanska regeringen, ge svar på vad som faktiskt skapade problemet som kunde påverka landets framtid! Innan vi fortsätter borde vi faktiskt klargöra att denna mannen var ingen läkare, utan en forskare. En forskare som stod inför ett beslut om det var Fett eller socker som var roten till den pågående epidemin , innan denna oetiska mannen tog ett beslut var han betald 50000 dollar av The American Sugar Association! Beslutet blev nu ganska självklart från Ancel sida och som ni kanske förstår så blev fettet boven, beslutet togs av en denna oetiske mannen med felaktig forskning. Forskning som baserades på en inkomplett rapport, där bara en del av rapporten med räknades i redovisningen. Utöver denna inkompletta forskningen han bidrog med , påstod han att mättat fett stelnar i våra blodkärl och skapar förträningar eftersom det stelnar i rumstemperatur . Detta är inte korrekt, men oroa er inte. Jag kommer förklara vad som egentligen skapar dessa plack i våra kärl, samtidigt som jag kommer också ge er komplett fakta. Det här beslutet togs av en oetiskt agenda, en agenda som gynnande matindustrin ekonomi men inte människors liv och vi kan nu säga att denna mannen var "Key playern" till epidemin dagens samhälle nu genomgår.

Nu ska vi redovisa de olika slags fetten ute på marknaden , fett är något som sällan nämns och om det nämns är information oftast felaktig. Fett är som voldemort i harry potter, man pratar inte om det. Det blir sällan en diskussionen om ämnet utan folk resonerar bara istället med inkomplett fakta, det är folkets ansvar att utvärdera ämnet innan man börjar resonera om det. Det här är grundläggande för kunna föra ett argument eller en diskussion, det är så vi jobbar och tänker. 

Vad som skiljer på de olika fetten är dess molekyl upp uppbyggnad, det är detta som påverkar fettets nerbrytning process. Mättat fett har singel bindning med kolatomer, medans omättat har en dubbel bindning och fleromättat fett har två eller fler dubbel bindningar av kolatomer. 

MÄTTAT FETT

Mättat fett är som det barnet i skolan som alltid fick skulden, även när det var oskyldigt. När det väl var skyldigt var det inte ens det som skapade problemet i första hand. Lite så här ligger det till med vårt mättade fett, det mättade fettet har blivit oskyldigt dömd för att ha orsakat sjukdomar den faktiskt inte har skapat. Mättat fett är det mest kemiskt stabila fettet, det medverkar i många funktioner i kroppen. Funktioner som faktiskt är essentiell för vår överlevnad. 

Ancels resonemang att mättat fett stelnar i vår kärl eftersom det stelnar i rums temperatur är en av myterna man tror mättat fett är farligt, men det finns faktiskt en till. En som det faktiskt ligger lite sanning i, men inte hela sanningen. Den här myten har med det "hemska" kolesterolet att göra, kolesterol är faktiskt inte så farligt som man tror. Först och främst är kolesterol ett hormon , ett hormon som assisterar i flertal processer som kroppen genomgår dagligen. Tack vare ännu en inkomplett forskning som kom under 1900 talet, har vi blivit programmerade att kolesterol är farligt. I denna forskning hade man kommit fram till att det mättade fettet höjer kolesterolet, men vad som undanhölls i denna rapport var att både det bra och det dåliga kolesterolet höjdes. Vilket som faktiskt skapar en balanserad nivå av det dåliga och det bra kolesterolet , som tekniskt sätt inte borde vara skadligt för kroppen. Kolesterolet består av HDL och LDL, det bra och det dåliga kolesterolet. Vi blir tillsagda att kolesterol som en singulär komponent är skadligt för kropp och blir utelämnade kunskapen att det är uppdelat i två kategorier, men det skadliga i kolesterolet har inget med mättat fett att göra utan med transfetter att göra. 

Det mättade fettet är inte farligt för oss, men fett i allmänheten i kombination med kolhydrater kan med överkonsumtion påverka oss negativt i längden. Men konsumera höga halter av mättat fett i bara har inga skadliga effekter på våran kropp, utan är delaktig i processer som skapar en positiv effekt på våran hälsa.

Det mättade fettet är ett måste för ett flertal processer ska fungera korrekt i kroppen! 

 • Levern
 • Hjärtat
 • Lungorna
 • Immunsystemet 
 • Hormoner
 • Cell membran

Mättat fett kan hämtas från flertal källor, men vilka är de bästa ? 

 • Smör 
 • Ghee
 • Ost - helst opastöriserad 
 • Kokos Olja
 • Nötkött - helst gräsbetande
 • Bröstmjölk

Mättat fett är en fantastisk källa av fett, den är väsentligt för våran långvariga hälsa men det finns andra fett källor som är lika nödvändiga.


OMÄTTAT FETT

Mättade är det mest väl omtalande fettet som finns , men inte det mest tillgängliga. Både mättat och fleromättat fett är mycket mer tillgängligt, men trots det har det mycket forskning hur dessa fetter har en negativ påverkan på våran kropp. Hur kommer det sig att just det här omättade fett har lyckats bibehålla sitt ryckte så väl, det har till och med skött sig så väl att det faktiskt blir rekommenderat i vissa fall.  Genom flertal forskningar och rapporterar om södra Europas låga hjärtsjukdomar har man upptäckt att fett fortfarande konsumeras, men detta fett verkar inte bidra till hjärtsjukdomar. Trots dess höga fett konsumtion, ser man ingen negativ påverkan på hjärtat. Man har man upptäckt att majoriteten av deras fett upptag var av omättat fett, med denna information har man dragit slutsatsen att omättat fett är ett hälsosamt fett. Förutom vara hjärtats bästa vän när det kommer till fett, vad bidrar detta fett med exakt?

Omättat fett är viktigt för att utveckla och upprätthålla cellerna, det krävs för funktionella och friska celler. Omättat fett höjer också vårt bra kolesterol HDL, vilken bekämpar det dåliga kolesterolet LDL. Omättat fett är uppdelat i två kategorier, omega 7 och omega 9

Omega 7 - Palmitoleic acid är en fettsyra av omättat fett, denna fettsyra är väldigt ovetande men har väsentliga funktioner i kroppen. Den reducerar inflammation runt om i kroppen, vilket majoriteten av oss behöver oavsett vilken form. Den skapar insulin sensitivitet, vilket betyder att den gör cellerna mer effektiva på att förbränna glukos och mindre insulin behöver bli frilöst. Den häftigaste funktionen den har är vad den assisterar omega 3, den agerar som en "Guardian Angel" för omega 3. Den omsveper omega 3 som en sköld, så omega 3 kan göra sitt jobb bättre. Denna fantastiska fettsyra kan hämtas i från källor så som.

 • Olivolja
 • Macadamia olja

Omega 9 - Oleic acid är en annan fett syra från omättat fett, denna fettsyra har andra funktioner än omega 7 men är lika viktig. Den skapar en bättre frekvens med våra adrenoreceptorer, vilket som reglerar omkretsen i dina blodkärl. 

Om du är en person som har problem med högt blodtryck, borde du öka detta fett innan du minskar på saltet. 

Den jobbar som en stark antioxidant runt våra cell membran, där den faktiskt gör ett bättre jobb än omega 3/6. Våran cell membran är cellens sköld, denna sköld är ett form a filter. Omega 3/6 brukar vanligtvis assistera membranet genom att jobbar som filter, detta för att reducera dåliga ämnen att penetrera. Problemet är att omega 3/6 är fleromättade fetter, detta fett är mer ostabilt bygd. Vilket kan leda till en större chans att bli förgiftat, vilket som inte är så bra för cellen. Omega 9 är en bättre vakt, detta är pga omättat fett är mer stabilt än fleromättat och omega 9 har mindre chans att bli infekterad eller förgiftad. Omega 9 kan hämtas från källor så som.

 • Avokado
 • Avokadoolja
 • Nötter


FLEROMÄTTAT FETT

Fleromättat fett är ett fett som är grundläggande i den mänskliga kosten, detta menas att våran egen kropp kan inte producera dessa fett. Därav måste dessa fett komma från en extern källa, vilket betyder att vi måste konsumera. Fleromättat fett är upp delat i två primära kategorier. Fleromättat fett är inte lika omtalat i den här beteckningen , men skulle jag nämna omega 3 skulle det ringa till för oss flesta. Detta fett består av två primära fett syror som kallas för omega 3 och omega 6, dessa fett ska konsumeras med en ration 1-1 för ett hälsosamt liv. I USA har allmänheten är ration med 25 omega 6 till 1 omega 3, det här skapar otroligt mycket problem som vi ska redovisa nu.

OMEGA 3

Omega 3 är förmodligen det fleromättade fettet vi har fått höra mest om, vi har all blivit i tvingade omega 3 i form av fisklever olja. Vi har alla förmodligen blivit traumatiserad på grund av detta och vill inte ha något med omega 3 att göra igen, ens föräldrar försökte få en att svälja en tablet stor som tennis boll visste dem varför vi skulle konsumera omega 3. Förmodligen inte, vad är det omega 3 gör egentligen?

Omega 3 är närvarande i varje celler i kroppen, den är med i skapandet av cell membranen. Vilket som är som cellens sköld, den hjälper också medverkande till ett hälsosamt nervsystem samt den bekämpar inflammation. Omega 3 är ett samlings namn för ett fler tal olika fettsyror, den två främsta är DHA och EPA. Dessa fettsyror har ett stort medverkande till en funktionell och hälsosam hjärna, när det kommer till omega det är dessa som är "the good guys". DHA gör det möjligt för signalarena att gå fram effektivt i din hjärna, den hjälper din hjärnas receptorer att bli mer tillgängliga. Vilket i sin tur göra att mer signaler går fram samt att dem går fram snabbare, medans DHA ökar det kognitiva, jobbar EPA som DHA sidekick. EPA är kroppens anti inflammation bekämpare, denna beundransvärda fettsyran reducerar inflammation runt om i hela kroppen!

Omega 3 borde konsumeras dagligen och borde ökas om ditt omega 6 intag är högt, fisk är en bra och allmän källa av omega 3, här har vi listat dem främsta källorna i från havet.

Eikosapentaensyra (EPA) och Dokosahexaensyra(DHA)

 • Makrill
 • Lax
 • Havsabborre

Små mängder kan också finnas i ägg samt gräs betande kött!

Men för den som inte konsumerar fisk eller något animaliskt, så kan Omega 3 också hämtas i från växt riket. Det finns en tredje fett syran inom omega 3 som heter ALA, denna kan konsumeras i form av plantor. Men tyvärr är det lite mer komplicerat än så, ALA måste bli omvandlat i din kropp till EPA och DHA för göra nytta. Det enda problemet är att den tävlar med omega 6, om mer omega 3 i form av ALA är närvarande än omega 6 har ALA fritt fram för omvandling. Källor för ALA kan hämtas här.

  Alphalinolenicsyra - ALA 

 • Linfrön
 • Hampafrö
 • Valnötter

OMEGA 6

Omega 6 är också en omtalad fettsyra men inte lika sådan, den anses ha positiva effekter på vårat system. Mer forskning krävs av omega 6 och dess positiva effekter, forskning har däremot hittat bevis på hur skadlig denna fettsyra kan vara i fel form. När omega 6 är i sin naturliga form Linoleic syra har den ingen jätte stora skada på våran kropp, om ration 1-1 uppfylls. Vad skapar det stora problemet är inte fettsyran i sin naturliga form, så som nötter och frön. Det är när denna fettsyra har gått igenom flertal processer och är inte längre är i sin naturliga form, så som vegetabiliska oljor. Då har den kemiska uppbyggnaden av denna fettsyra blivit förändrad, vilken som omvandlar linoleic syra till den Arachiodonic syra. Det är här det börjar gå utför, den här kemiska strukturen av syran skapar ofantligt mycket inflammation runt om i kroppen. Samma enzym som omvandlar ALA till EPA samt DHA, används också till omvandlingen av linoleic syra till Arachiodonic syra. Därför är väsentligt för Vegetarianer/veganer att drastiskt minska eller utesluta vegetabiliska oljor helt, det är ett måste för ALA ska ha möjlighet att bli omvandlad till EPA eller DHA. Annars spelar det ingen roll hur mycket ALA man konsumerar i form av tillskott eller naturliga källor, för om överskott i Omega 6 finns kommer det förhindra ALA att omvandlas. TRANSFETTER - VEGETABILISKA OLJOR 

Låt oss nu äntligen redovisa ett fett som faktiskt borde minskas eller uteslutas, det är de här fetten som har förstört ordet fett för allmänheten. Tack vare dessa negativa effekter på vårt system , där konsekvenser så som inflammation, hjärtsjukdomar och till och med kognitiva sjukdomar har uppkommit. Det är det här fettet som har fått folk att utesluta fett i från sin kost, men det är det enda fettet som inte undviks av vår kolhydrats dyrkande befolkning. Hur går det ihop? fettet som skapar mest problem har uteslutits minst. Kunskap kring detta fett måste vara mer tillgänglig och allvetande för allmänheten, för om konsumtion av detta fett sker kan konsekvenserna vara leda till död i många fall. Jag ska förklara exakt hur det går till, för att det är vanligare i folks kost än vad man tror. 

Vegetarianer/Veganer i många fall använder det här som sin primära fettkälla och lider av inflammation så det står härliga till, medans det finns naturliga fett källor som faktiskt bekämpar inflammation och inte skapar det. 

Den här skadliga fettet vi nu pratar om kallas för transfett, det fettet är riktigt elakt. Lika elakt som Sauron i sagan om ringen eller som Darth vader i Star wars, kanske inte en referens alla kan relatera till men syftet är att ni ska förstå att detta fett har inga goda intentioner. Kanske en gång i tiden fanns det gott i detta fett, så som Anakin i Star Wars. Under den tiden när fettet vandrade denna jord i en annan kemiskt struktur, när detta fett var i en form av omega 6. Men nu är det försent, transfetter tar kål på folk dagligen och de goda intentionerna är sen länge borta. Nu finns det bara kvar det skadliga Transfettet, ett fett som är på uppdrag av matindustrin bevara hållbarheten på så mycket mat som möjligt. 

Men vad är transfetter exakt? 

Transfetter finns faktiskt naturligt i flertal animaliska produkter, procenten av transfettet är dock inte tillräckligt hög för att skapa någon större skada för vår kropp. Transfettet som ställer till problemen kommer i form av Vegetabiliska oljor, där den har blivit syntetiskt framställd genom ett fler tal processer. Där fleromättat fett i från olika källor har blivit extraherad till oljor, där den har blivit full pumpad med hydrogen och Hexan. Detta har förändrat den kemiska strukturen av fettet, vilken som har förändrat uppbyggnaden av molekyl kedjorna. Detta gör det svårare för våran kropp att bryta ner dessa fetter, men förlänger livslängden på dessa oljor samt att det skapar en möjlighet för dessa oljorna att klara av frekvent upphettning. Efter denna kemiska process är inte oljan i topp skick, den har ju precis gått igenom en giftig process som skapar konsekvenser som inte gör oljan väldigt lockande för konsumtions. Så efter att ha lekt gud genom att förändra den kemiska processen, krävs nu något för få förändra oljans utseende och lukt för det ska vara möjligt att sälja oljan. Där används blekning för skapa ett mer lockande utseende, den får en fin gyllene färg som ser smörig och tillfredsställande ut. För få bort den hemska kemiska lukten applicerar man en form av deodorant, det är inte din vanliga deo som står hemma i badrumsskåpet. Men sättet för att få bort lukten är det samma, skillnaden är att ni hade förmodligen inte slickat på deodoranten efter att applicerat den i armhålan. Ni förstår lite var jag är på väg med detta, kemikalier vi klassar som farliga och aldrig skulle konsumera någonsin, gömmer sig faktiskt i vår mat.  

Processen dessa vegetabiliska oljor genomgår är absurd och skapar ofantliga konsekvenser, vilket som i sin tur förändrar den kemiska strukturen i vårt system och detta är på grund av vi äter kemikalier vi verkligen inte borde äta. Allt detta är ovetande för allmänheten, kunskap som faktiskt kan förändra tusentals liv.

När dessa oljor konsumeras sker flertal problem runt om i kroppen, det leder till kronisk inflammation vilket kan leda till en kronisk sjukdom. Den infiltrera arbetet DHA gör, genom att slå ut hjärnans receptorer. Då kan färre signaler komma fram, det gör det svårare för hjärnan att jobba effektivt och konsekvenserna av det är trötthet, sämre reaktions förmåga, svårare att ta upp energi och näring, men i värsta fall kan det leda till Alzheimers. Det kan på riktigt påverka din intelligenta förmåga, genom att skapa förhindrande av signaler i hjärnan att gå fram. 

PLACK, NEJ TACK! 

Inte bara att hjärna tar stryk, utan ditt hjärta påverkas otroligt mycket. Det är tack vare transfetter du bygger plack i hjärtat, det är inte alkohol, cigaretter eller mättat fett. Vad som skapar detta är en funktion som heter Thromboxane formation, denna process och inget annat är vad som skapar plack i ditt hjärta. Som jag förklarade i texten om mättat fett finns det två typer av kolesterol, LDL och HDL. Det dåliga och det bra, det är här kolesterolet skapar problem. I vegetabiliska oljor så finns det en hög mängd av LDL, detta kolesterolet är vad som är farligt för vår kropp. Men det dåliga kolesterolet behöver en "side kick" för det verkligen ska börja ställa till det, det är här denna oljan tar över "showen".  När det dåliga kolesterolet kommer i kontakt med hydrogen ifrån oljan, så skapas det en oxidation. Det är den här oxidationen som skapar plack, kolesterolet oxiderar och fastnar i din blodkärl. Men det är inte klart där, våran "white knight" det bra kolesterolet ska självklart rädda dagen genom att reparerar skadan LDL har gjort. Problemet är att efter som detta är ett hormon som skapar DNA reparation, så blir det att HDL jobbar runt det dåliga kolesterolet genom att binda sig fast vid skadan. Som ni förstår leder detta till mer plack, sedan blir det en ond cirkel tills blodet inte längre kan ta sig igenom kärlen och hjärtat får syre brist. Får inte hjärtat något syre, blir konsekvenserna hjärtsjukdomar som kan leda till en otrevlig död.

Transfetter i form av vegetabiliska oljor borde undvikas oavsett situation, sen är friterad mat väldigt gott men det är inte värt det när konsekvenserna är att du kommer bara bli dummare för varje pommes och att det kan leda till en tidig död. Försök ersätta era vegetabiliska oljor med andra stek alternativ så som smör, ghee eller kokosolja, är ni ute på restaurang be om att få maten tillagad i någon av dessa alternativ. Skulle det vara så att ni av misstag får i er någon vegetabilisk olja, kan ni bara öka erat omega 3 intag dagen efter för reparation. Förutom tillagning i form av stekning och fritering, så kan vegetabiliska oljor gömma sig i massvis färdiga produkter i mataffären. Av denna anledning är det väsentligt att läsa innehålls förteckningen, men optimalt är det att köpa mat som inte har gått igenom så många behandlingar eller processer. Vad är det för oljor som du då borde undvika i varje fall? Jo här under har du en lista med oljor som inte längre tjänar dig något.

 • Vegetabilisk olja
 • Canola olja
 • Majs olja 
 • Jordnöts olja
 • Solros olja
 • Raps olja
 • Druvkärne olja
 • Riskli olja
 • Sojaböns olja
 • Safflor olja
 • Bomullsfrö olja

Alla dessa oljor borde undvikas i varje fall, men för att klargöra saker så kan vegetabiliska oljor som har blivit kallpressade användas. Men borde inte hettas upp, oljor så som olivolja, linfrö olja, avokado olja samt Macadamiaolja.  
VATTEN

Vatten är fantastiskt, vi är består faktiskt av 70 % vatten. Denna otroliga flytande vätska är väsentligt för våran hälsa.

Målet är 2-2,5 liter vatten innan du äter din första måltid.

Rekommenderat intag för en frisk man är 3,8 liter per dygn.

Rekommenderat intag för en frisk Kvinna är 3,2 liter per dygn.

*

Om du är sjuk så behövs mer vatten.

Tränar du så behövs mer vatten.

Om du äter mycket tung mat så behövs mer vatten.

*

Är ditt vatten rent?

Har du sett över vad ditt vatten innehåller där du bor?

Kan finnas rester av olika tungmetaller eller andra partiklar som lagras i din kropp.

Om du inte filtrerar ditt vatten, så blir din kropp filtret.

Vi har bland det renaste vattnet i världen i Sverige men det kan fortfarande bli en del rester och avlagringar som kommer med i de gamla vattenledningar som leder till din bostad. 


SALT

Salt är natrium, det är en mineral som är väsentlig för vår kropps hälsa. 

Vår kropp består av ca 70% vatten och vår hjärna ca 75% vatten.

För en god vätskebalans så behövs ett naturligt salt.

Rätt salt kan vara svårt att hitta då många faktorer spelar roll.

Här förklarar vi enkelt för dig vad du bör leta efter och vad du bör undvika.

Raffinerat salt/bordssalt

Bör vi undvika för det har oftast gått igenom kemiska processer och dess biprodukter är skadliga för våra kroppar.

Finns även ofta tillsatser i vanligt bordssalt som är svårt för vår kropp att bryta ner.

Vanligt Havssalt som sägs vara det mer hälsosamma alternativet har påvisat mängder av föroreningar i form av tungmetaller samt innehåll av mikroplaster som vi helst vill undvika i all mån vi kan.

Vad har vi då kvar för alternativ?

Himalaya salt och några fler salter som står här nedanför har en bred mineral profil utan tungmetaller eller kemiska biprodukter.

Det vi på Keto Skandinavien rekommenderar är följande:

Himalaya salt

Celtic Sea salt

Aztec Sea Salt.

Redmond Real salt.

De har ett högt mineral innehåll och nästintill 0% föroreningar eller tungmetaller i sig.

Helt enkelt, en god källa till salt och mineraler.

Går att beställa på nätet eller köpa på din lokala hälsokostbutik.

Om du tror att salt är dåligt för oss eller påverkar vårt blodtryck negativt? Se det utförliga inlägget av Ben Greenfield här nedanför.


ELEKTROLYTER

Om vi ser närmare på våran kropp fantastiska funktioner så ser vi tydligt att elektrolyter spelar en viktig roll.
Våra kropp kan liknas med ett komplext och fascinerande transportsystem uppbyggda av celler, vävnad, organ och olika vätskor som varje sekund skickar miljontals elektriska impulser.
Varje impuls bär med sig information och det är givetvis viktigt att det kommer fram till rätt plats, såklart.
Med rätt förutsättningar så kan våra celler, vävnader och vätskor kommunicera väl med varandra och transportera det som behövs.

Hur är detta möjligt?

Genom att skapa en balanserad inre miljö som effektivt leder elektricitet med hjälp genom vår medhjälpare, Elektrolyten.
Elektrolyter leder elektricitet, därav dess namn
Nyckeln till att dessa transportsystem skall kunna leda elektricitet och fungera som planerat är genom vår spännande vän: Elektrolyten.

Vad är då en elektrolyt?

I kemin är en elektrolyt (av grekiska elektron och ly'sis, "lösning") en substans innehållande fritt rörliga joner som gör ämnet elektriskt ledande. Den vanligaste elektrolyten är en jonlösning, men smälta elektrolyter samt fasta elektrolyter är även de möjliga. 

Elektrolytlösningar bildas vanligtvis när ett salt placeras i ett lösningsmedel såsom vatten, emedan de olika jonerna dissocierar beroende på de termodynamiska interaktionerna mellan lösningsmedel och löst substans, under en process kallad solvatisering.
Detta är hur Wikipedia ordagrant beskriver hur dessa fungerar och för att simplifiera så innebär det att.
Salter löses upp i vätskan i vår kropp, och när de är upplösta så gör det att vätskan inuti vår kropp blir elektriskt ledande och våra elektriska impulser mellan hjärna, nervsystem, organ etc kan ske effektivt.
Det finns flera olika tillgängliga elektrolyter och du hittar dem främst i grönsaker och frukter.
Men om du är inriktad på någon form av periodisk fasta eller vet med dig att du kanske inte alltid får i dig 5 serveringar grönsaker per dag, så kan det nog vara intressant att krydda till ditt dricksvatten med lite energigivande salter.Vanligt bordssalt innehåller oftast Natriumklorid och här nedanför är några fler viktiga salter.


De vanligaste
Natrium+
Klorid-
Kalium+
Magnesium 2+
Kalcium 2+
Phosphate 3-
Om du vill lära dig mer specifikt vad varje salt gör så kan du fördjupa dig här.


ENZYMER

Enzymer är något som är grundläggande för en hälsosam och fungerande kropp, det är nödvändig för flertal funktioner runt om i kroppen. Enzymer är uppbyggd av proteiner, dessa enzymer måste vara närvarande för kemiska reaktioner ska fungera. Enzymerna fungerar som en katalysator, där den agerar som en förbrännings maskin som medverkar i processer som te.x bryta ner maten. 

Enzymer är som en bästa vän som alltid ställer upp och är nödvändiga för mineralämnen vitaminer och hormoner ska kunna agera funktionellt runt om i kroppen, medans dessa näringsämnen krävs för enzymerna ska kunna briljera. Våra organ, celler samt vävnader kräver enzymer för kunna fungera felfritt, medans enzymer i sin tur är beroende av olika näringsämnen för att fungera korrekt. 

Det finns massvis av enzymer med flertal olika funktioner i våran kropp, men det brukar främst delas in i 3 huvudsakliga kategorier.

 • Ämnesomsättningsenzymer 
 • Matsmältningsenzymer
 • Matenzymer 

Våran kropp kan producera enzymer själv men vårt produktion minskar med ålder, därför är det väsentligt att fylla på med enzymer externt. Enzymer kan tas upp via mat, men enzymerna i livsmedlet dör av ett par metoder som ofta används i dagens matindustri.

 • Pastörisering
 • Mikrovågsugn
 • Upphettning över 40 grader
Maten vi konsumerar nu för tiden har blivit väldigt behandlad vilket som har tagit kål på enzymerna i livsmedlet, det leder till att vi måste frilösa våra egna. Att förlita sig på bara sina egna enzymer kan leda till sjukdomar till slut, att få i sig externa enzymer är nödvändigt för att hållbart liv. Därför är det viktigt att balansera varje måltid med råa livsmedel, men att också äta kött som är uppfödd på sina korrekta kost. Annars har djuret inte fått i sig sina korrekta enzymer och näringsämnen, vilket resulterar i att du också får brist på dina.


GRÄSBETANDE KÖTT

Gräsbetande låter som ett underligt begrepp, varför detta begrep låter ovanligt eller främmande är för det är faktiskt vad det är i dagens köttindustri. Ursprungligen är många djur gräsätare, i detta fall syftar jag främst på kossor. Kossor är och kommer alltid förbli gräsbetande djur, men varför märks bara ett fåtal nötkött förpackningar som gräsbetande medans andra inte? Nu för tiden så föds majoriteten av kossor upp på gryn istället för gräs, varför har vi manipulerat kossans kost och vad är konsekvenserna av detta. Majoriteten av kossorna föds upp i industrin för sedan bli slaktade för mänsklig konsumtion, dessa djur generar pengar till lantbruket. lantbruket vill ju självklart skapa den bästa möjliga omsättning som går, det mest logiska för dem vore ju om man öka köttmängden. Det kommer ju skapa mer omsättning men hur kan man göra det utan att inskaffa mer kossor? Om köttmängden per djur kan öka kan mer omsättning införas och mindre utlägg, att göra dessa djur fetare genom implementera en annan kost är det mest logiska beslutet lantbruket kan ta genom ett ekonomiskt syfte. Kan det vara så att kossorna också blir fullvuxna tidigare, genom gryn blir kossan fullvuxen inom 2 år, vanligtvis tar det 4 år.  

När kossan blir uppfödd på gryn istället för gräs mister kossan sin naturliga kost, vilket som innebär att kossan blir undernärd och sjuk. Detta betyder att vi konsumerar ett sjukt djur som inte innehåller de korrekta enzymerna för vår matsmältning samt de 9 essentiella amino syrorna protein vanligtvis erbjuder, detta leder till en köttbit med låg näringsinnehåll, samt spår av medicin och sjukdom som kossan har fått under sitt liv.

80% av all antibiotika som läkemedels industrin som säljs, används inte av mänsklig konsumtion utan av istället ges till djuren som är en del av industrin. 

PASTÖRISERING 

Pastörisering är process av ett livsmedel framtagen av en fransk kemist vid namn Louis Pasteur, denna mannen levde under 1800 talet i Frankrike. Under den här tids perioden var skadliga bakterier ett större hot, där mat och vatten lätt kunde bli infekterat. Louise Pasteur som kemisten han var upptäckte ett sätt där han kunde ta död på bakterier samt mikroorganismer, samtidigt som han förlängde livslängden på livsmedlet. Han värmde upp livsmedlet till en viss temperatur under en viss tid, behandlingen fick sitt namn pastörisering från sin skapare Louise Pasteur. Väldigt klyftigt enligt mig, känns som det är något vi på ketoskandinvien skulle kunna komma på. Inte själva pastöriseringen för det har lite negativa följder som jag ska strax tala om, tänkte mer namngivandet av processen. 

Men..?

Pastörisering var förmodligen ett fantastiskt sätt förr i tiden för eliminera bakterier samt bevara livslängden av livsmedlet så länge som möjligt, tanke på att kylskåp, kondomer och rinnande vatten inte existerade behövdes all metoder som kunde hjälpa till. Nu när nästan alla hem i västvärlden har tillgång till dessa metoder, är inte hotet från bakterier lika stort. Nu kan pastörisering nästan ha en negativ påverkan på livsmedlet, för upphettning dödar inte bara det dålig utan också det bra. Pastörisering kan eliminera större delen av näringsämnena som livsmedlet har, detta kan leda till mindre näring samt svårare att bryta ner livsmedlet. Utöver näringsämnet som kan uteslutas efter pastöriseringen pga uppvärmningen kan också enzymerna dö, vilket som är grundläggande för nerbrytningen av livsmedlet i kroppen.

Därför rekommenderar vi här på ketoskandinavien att försöka äta opastöriserad ost, så som  

 • Parmesan
 • Gruyere 
 • Appenzeller

MCT OLJA

Vad är MCT olja? Många av oss har hört talas om det, till och med blivit rekommendera detta. Men vad är det exakt? Vi ska försöka förklara det så enkelt som möjligt! MCT i sig står då för Medium Chain of Tryglecerides, på svenska är det medium kedjor av triglycerider. Triglycerider är en term för fett, detta fettet kan hittas främst i animaliska produkter men också i från växtriket. Men all överskotts energi som konsumeras och inte används blir triglycerider, vilket är lagras som fett. När Triglycerider konsumeras från mat är dem sammansatta av kedjor, längden på dessa kedjor varierar beroende hur många kol atomer som är länkande tillsammans. 

Korta kedjor av Triglycerider - 2-6

Medium kedjor av Triglycerider - 6-10

Långa kedjor av Triglycerider - 12-22

Ju desto kortare kedjor, ju lättare är det att bryta ner maten till fettsyror som i sin tur kan omvandlas till bränsle.

En Triglycerid är uppbyggd av 3 fettsyror och en glycerol, när denna triglycerid har brutits ner kvarstår bara fettsyrorna.  

Vad är det som gör MCT olja så "BAD ASS" ? Detta är en olja som är framtagen för att vara en medium kedja av triglycerider, vanligtvis så är den extraherad från kokosolja primärt men ibland är den utblandad med andra oljor. Eftersom det är en medium kedja så är den lätt för kroppen att bryta ner, den absorberas upp väldigt snabbt och kan användas som energi ganska omgående. I levern blir den omvandlad till Keton kroppar, som i sin tur transporteras snabbt till dina mitokondrier. I din mitokondrier kan energi börja produceras i från Keton kropparna, detta är det mest optimala sättet att få snabb energi när du är i ett tillstånd av Keto. 

Max 5% av kalorierna blir omvandlade till fett, resten blir använda som energi omgående. 


GHEE

Om du är någon som beundrar mejeri produkter i alla dess former, ska du ta en titt på detta. Ghee är ett fantastiskt alternativ för smör, det är faktiskt ett form av smör. Ett smör som har gått igenom ett par till processer, där smör har skirats och som sedan har filtrerats. Igenom denna processen har man separerat fettet från vätskan, huvudsakligen finns fettet bara kvar medans näringsämnena är det liknande till vanligt smör. Utöver ökat fett innehåll har man också lyckats eliminera mjölkprotein samt laktos, allt detta igenom en upphettnings process. 

Det konsumeras främst i Asien samt Afrika men är mest används i Indien, där anses det vara heligt! Det anses ha läkande fördelar så som höja immunsystemet, bota hosta samt att den har anti inflammerande egenskaper, med ett högt mättat fett innehåll och rik i omega 3 är det ett självklart val för stekning! 

OLIVOLJA

Olivolja är något mänskligheten har konsumerat i tusentals år, olivolja var helig för Romarna. Den hade alla möjliga sorters funktioner så som te.x tvättning av kläder, smörjmedel av hud och till och med som glidmedel i många fall! Men främst av allt har den hyllats runt mat bordet, där större delen av södra Europa har konsumerat denna fantastiska olja pga sin unika smak, men också för dess hälsosamma fördelar. Vi borde ta efter Romarna och implementera olivolja som den huvudsakliga olja i hemmet, olivoljan ska vara extra jungfru och helst kallpressad! Då framställningen av olja inte har påverkat den kemiska strukturen av fettet samt näringen är bibehållen, genom denna framställning är olivoljan inte skadlig för oss utan har en positiv påverkan! När olivoljan har inskaffats borde ett sista test ske för det slutgiltiga godkännandet , ta en sked och svälj. Om en kryddig smak framkommer i halsen så är den godkänd, vad som skapar denna kryddiga jordliga smak är ett ämne som heter oleocanthal. Detta ämnet har en anti inflammerande påverkan på din kropp, som kan ha samma effekt som en mindre dos av ibrufen. Forskning visar också att detta ämne kan hjälpa hjärnan rensa bort ett plack, som i sin tur kan leda till Alzheimers. Förutom att ha otroligt anmärkningsvärda hälsosamma fördelar så är den väldigt rik i omättat fett, 75% av olivoljans kalori innehåll kommer från omättat fett. Med bara en sked om dag kan du nå 10 % av din rekommenderade mängd av Vitamin E, så skvätt inte oljan på din sallad utan häll på den.